BASE

Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement/Biotechnology, Agronomy, Society and Environment

1370-6233 1780-4507

 

Factor de impacto: 1,087 (2020)

ya que 05 febrero 2011 :
Vista(s): 232 (3 ULiège)
Descargar(s): 44 (1 ULiège)
print        
Geert Angenon, Janniek De Clercq, Willy Dillen, Alain Goossens, Jyoti Kapila, Mukund Zambre & Marc Van Montagu

Strategies for improving the nutritional quality of Phaseolus beans through gene engineering

(Volume 3 (1999) — Numéro 4)
Article
Open Access

Documento adjunto(s)

Anexidades

Notes de la rédaction

Received 4 March 1999, accepted 15 June 1999

Résumé

Stratégies pour l’amélioration de la qualité nutritionnelle des haricots (Phaseolus) à l’aide de l’ingénierie génétique

Bien qu’il soit encore difficile de transformer génétiquement les espèces du genre Phaseolus, les progrès effectués dans ce domaine ouvrent des perspectives d’améliorer génétiquement la valeur nutritionnelle des haricots. Les possibilités de transformation génétique pour l’amélioration de la qualité nutritionnelle, les stratégies pouvant être adoptées et les contraintes actuelles sont brièvement décrites et illustrées par des exemples sur la teneur en méthionine et la réduction de facteurs antinutrionnels.

Mots-clés : Phaseolus, qualité nutritionnelle des graines, transformation génétique des plantes

Abstract

Although Phaseolus species are still difficult to transform, progress in this field now opens the way to engineering beans with a higher nutritional value. The opportunities for gene engineering in nutritional quality improvement, the strategies which can be adopted and the constraints we are still facing are briefly outlined, using the enhancement of the seed methionine content and the reduction in antinutritional factors as examples.

Keywords : Phaseolus, plant genetic transformation, seed nutritional quality

Para citar este artículo

Geert Angenon, Janniek De Clercq, Willy Dillen, Alain Goossens, Jyoti Kapila, Mukund Zambre & Marc Van Montagu, «Strategies for improving the nutritional quality of Phaseolus beans through gene engineering», BASE [En ligne], Volume 3 (1999), Numéro 4, 233-236 URL : https://popups.ulg.ac.be/1780-4507/index.php?id=15534.

Acerca de: Geert Angenon

Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium). E-mail: geang@gengenp.rug.ac.be

Acerca de: Janniek De Clercq

Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).

Acerca de: Willy Dillen

Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).

Acerca de: Alain Goossens

Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium) – Present address: Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas. Universidad Politécnica de Valencia-CSIC. Valencia (Spain).

Acerca de: Jyoti Kapila

Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).

Acerca de: Mukund Zambre

Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).

Acerca de: Marc Van Montagu

Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).