- Home
- Volume 3 (1999)
- Numéro 4
- The investigation of antinutritional factors in Phaseolus vulgaris. Environmental and varietal differences
View(s): 459 (3 ULiège)
Download(s): 232 (1 ULiège)
The investigation of antinutritional factors in Phaseolus vulgaris. Environmental and varietal differences
Editor's Notes
Received 9 February 1999, accepted 21 July 1999
Résumé
Recherche des facteurs antinutritionnels chez Phaseolus vulgaris. Variations environnementale et variétale
Cette étude démontre que les teneurs en oligosaccharides de la famille du raffinose, des phytates, des saponines et des lectines de P. vulgaris sont clairement influencées par des facteurs environnementaux et génétiques. Les résultats montrent également qu’il n’existe pas de relation entre les différents facteurs antinutritionnels analysés. D’un point de vue nutritionnel, ces données devraient aider les chercheurs dans la sélection de variétés de haricot sec à haute teneur nutritive (avec une faible teneur en alpha–galactosides, inositol phosphates, saponines et lectines) pour l’alimentation humaine et pour la culture à grande échelle.
Abstract
This study enables us to indicate that the oligosaccharide raffinose family, phytate, saponin and lectin contents of P. vulgaris are clearly influenced by both environmental and genetics factors. The results also indicate no relationship between the antinutritional factors analysed. From a nutritional point of view, these results would help investigators to select dry bean varieties with a high nutritive value (with a low content of alpha-galactosides, inositol phosphates, saponins and lectins) for human consumption and large-scale cultivation.