BASE

Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement/Biotechnology, Agronomy, Society and Environment

1370-6233 1780-4507

 

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Jaime Kigel

Culinary and nutritional quality of Phaseolus vulgaris seeds as affected by environmental factors

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Editor's Notes

Received 13 March 1999, accepted 7 July 1999

Résumé

Influence des facteurs environnementaux sur les qualités nutritionnelle et culinaire des graines de Phaseolus vulgaris

Une sélection efficace des caractères se rapportant aux qualités nutritionnelle et culinaire requiert une meilleure connaissance du contrôle génétique et environnemental de ces qualités aux niveaux structurel, physiologique et biochimique. Les expérimentations en champ indiquent une grande variabilité au sein du genre Phaseolus en relation avec la concentration en facteurs antinutritionnels et les caractéristiques de cuisson des graines. Ces propriétés des graines sont fortement influencées par la localisation géographique et les conditions édaphiques et climatiques du lieu de culture. Cependant, les informations concernant l’influence de facteurs environnementaux spécifiques (par exemple température, disponibilité en eau, conditions édaphiques) sur la qualité des graines et sa stabilité sont très restreintes. Cette absence de connaissance fiable ralentit les progrès dans l’amélioration des qualités nutrionnelle et culinaire des graines de Phaseolus.

Mots-clés : dureté à la cuisson, effet GE, flatulence, Phaseolus vulgaris, qualité culinaire des graines, qualité nutritionnelle des graines

Abstract

Efficient selection for specific culinary and nutritional quality traits needs a better understanding of the genetic and environmental control of quality traits at the structural, physiological and biochemical levels. Field experiments indicate great variability in the Phaseolus gene pool regarding the content of antinutritional compounds, as well as in cooking characteristics of the seeds. These seed attributes are strongly affected by geographic location, edaphic and climatic conditions at site of cultivation. However, information on the influence of specific environmental factors (such as temperature, water availability, edaphic conditions, etc.) on seed quality traits, as well as on their stability is very scarce. This lack of knowledge impairs a faster progress in the improvement of Phaseolus seed quality.

Keywords : flatulence, GE effects, hard-to-cook, Phaseolus vulgaris, seed culinary quality, seed nutritional quality

To cite this article

Jaime Kigel, «Culinary and nutritional quality of Phaseolus vulgaris seeds as affected by environmental factors», BASE [En ligne], Volume 3 (1999), Numéro 4, 205-209 URL : https://popups.ulg.ac.be/1780-4507/index.php?id=15472.

About: Jaime Kigel

Faculty of Agricultural, Food and Environmental Sciences. Hebrew University of Jerusalem. Rehovot,71600 (Israel). E-mail: kigel@agri.huji.ac.il