BASE

Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement/Biotechnology, Agronomy, Society and Environment

1370-6233 1780-4507

 

Factor de impacto: 1,087 (2020)

ya que 05 febrero 2011 :
Vista(s): 272 (3 ULiège)
Descargar(s): 105 (1 ULiège)
print        
Corrado Di Natale, Antonella Macagnano, Roberto Paolesse & Arnaldo D’Amico

Artificial olfaction systems: principles and applications to food analysis

(Volume 5 (2001) — Numéro 3)
Article
Open Access

Documento adjunto(s)

Anexidades

Notes de la rédaction

Received 20 June 2001, accepted 28 August 2001

Résumé

Systèmes artificiels d’olfaction : principes et applications à l’analyse des aliments

Parmi les multiples applications de la technologie du nez électronique, l’analyse des denrées alimentaires est l’une des applications les plus prometteuses et c’est aussi dans ce domaine que la recherche d’une exploitation industrielle est la plus active. Par ailleurs, compte tenu du fait que nos sens nous permettent une appréciation des aliments, il est possible de comparer les performances des systèmes naturels et artificiels d’olfaction. Le nez électronique étant un système non-destructif en principe bien corrélé à la perception du consommateur, il constitue une piste intéressante pour développer des outils valables d’appréciation de la qualité des aliments. Dans cet article, les applications du nez électronique en rapport avec l’évaluation de la qualité des aliments sont discutées. À titre d’exemple, nous traiterons de la détermination de la qualité de fruits. Les expériences décrites ont été effectuées au moyen d’un nez électronique conçu par les auteurs et une description en est fournie.

Mots-clés : analyse organoleptique, nez électronique, orange, pomme, qualité

Abstract

Among the numerous applications of electronic nose technology, the analysis of foodstuff is one of the most promising and also the most travelled road towards industrial applications. On the other hands, since human senses are strongly involved in the interaction with foods the analysis of food provides an excellent field to compare the performances of natural and artificial olfaction systems. The electronic nose, being non-destructive and, in principle, directly correlated with the consumer perceptions, is a good candidate to develop quality evaluation tools for quality assessment. In this paper, the application of electronic nose to the evaluation of quality of foods is discussed. As selected example, the measure of quality of fruit is outlined. The experiments described have been performed with an electronic nose developed by the authors and of which a description is also given.

Keywords : apples, electronic nose, oranges, organoleptic analysis, quality

Para citar este artículo

Corrado Di Natale, Antonella Macagnano, Roberto Paolesse & Arnaldo D’Amico, «Artificial olfaction systems: principles and applications to food analysis», BASE [En ligne], Volume 5 (2001), Numéro 3, 159-165 URL : https://popups.ulg.ac.be/1780-4507/index.php?id=14814.

Acerca de: Corrado Di Natale

Department of Electronic Engineering. University of Rome “Tor Vergata”. Via di Tor Vergata, 110. I–00133 Roma (Italy). E-mail : dinatale@uniroma2.it

Acerca de: Antonella Macagnano

Department of Electronic Engineering. University of Rome “Tor Vergata”. Via di Tor Vergata, 110. I–00133 Roma (Italy).

Acerca de: Roberto Paolesse

Department of Chemical Science and Technology. University of Rome “Tor Vergata”. Via della Ricerca Scientifica. I–00133 Roma (Italy).

Acerca de: Arnaldo D’Amico

Department of Electronic Engineering. University of Rome “Tor Vergata”. Via di Tor Vergata, 110. I–00133 Roma (Italy).